ragasztófátyol ...

Szívesen segítek a nálam érdeklődő, varrásban kevésbé jártas olvasóimnak. 

A napokban egy olyan kérdés érkezett, amihez a ragasztófátyol volt a helyes válasz. :-D

Utánanéztem a neten, hogy van-e olyan oldal, ahová irányíthatom a kérdés feltevőjét egy képért, hogy képben legyen, mit kell keressen, de ezt a fajtát nem találtam sehol.

Íme hát, én kisebb rátétmintákhoz, applikációkhoz ezt használom.

(Jól nézzétek meg a képet, mert előfordult, hogy a rövidárubolt eladója nem tudta miről beszélek, de ha elmagyarázzátok a látványt, talán lehetséges beszerezni.)


Ez is ugyanúgy ragasztófátyol, mint a néhány méteráruboltban kapható 1 méteres szélességű "kétoldalas vetex", csak ez a fotón is látható gyufásdoboz adta támpontból kiindulva keskeny szalag.

Ugyanúgy, mint más szalagárut, csipkét, ez is méterben kapható.


FONTOS!!! 
Vékonyabb anyagok színoldalára átüthet a hátoldalra vasalt rácsminta, ezért egy próbát megér tenni a végleges munka előtt.








Használata, ha a szalag szélességénél nagyobb díszre ragasztjátok:

- Nem vágom ki előre a mintát, hanem a sablonnal kimérek egy kicsit nagyobb anyagot, mint amire szükségem lesz és azzal dolgozom.
A biztonság kedvvéért egy sima A4-es papírlapot is teszek alulra, ráfektetem a mintának való anyagdarabot SZÍNÉVEL lefelé, így a fonáka lesz fölfelé, ahová majd a ragasztófátyol ragadós része kerül. Vágok egy akkora csíkot a szalagból, ami befedi a mintának való anyagot és vasalok.
Ha mindenhová került ragadás, akkor húzom csak le a fedőpapírokat, és most vágom méretre a sablonom alapján. A papírlapra csak azért van szükség, hogy nyugodtan lelóghasson a textilről a ragasztós csík; nem tesz tönkre semmit, egyszerűen levágásra kerül a felesleges anyaggal együtt.
- a már felvasalt és még papírral borított részt ne húzzátok le addig, míg a mellé kerülőt ismét fel nem vasaljátok, mert a már lehúzott papírréteges fátoly ráragad a vasaló szélére, mikor a közvetlen mellé illeszkedőt vasaljátok
- szépen egymás mellé helyezzétek a fátyolsorokat; nehogy a már felvasalt papíros részre kerüljön a következő sor, mert akkor az előző csík papírját is belevasaljátok...
- gőz nélkül vasalandó, mert víz hatására elválik az anyagtól (már az első mosáskor is), csak a varráshoz kapcsolódó rögzítésre szolgál.

2 megjegyzés:

  1. továbbra is jó lenne tudni róla valamit... mostanában több helyen néztem, röltex, kreatív hobbi, varrógépcentrum. mindenhol csak a nehéz, papírra hasonlító változatát tartják, ami teljesen benne marad az anyagban, és mosásra sem oldódik le nagyon. még a burdát ajánlotta valaki, nem tudom.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok! 1 m x 1 m-es ilyen rácsos szerkezetű ragasztófátylat találtam egy hobbi boltban. Pentacolor Kft. forgalmazza (Kb. 1500.- Ft volt)
    Nekem egyelőre nem világos, hogyan is kell jól használni, most kutatok utána, a fenti leírás is hasznos volt.

    https://www.kreativhobbylabor.hu/kreativhobby/termek/868-ragasztofatyol

    VálaszTörlés