töltőanyag változatok, flízből


Egy gyors illusztráció azon olvasóknak, akik nem ismerik a "flíz golyót", vagy tőlem tanácsot kérve, ezt az alapanyagot javaslom.

A neten poliészter golyó; szilikonizált poliészter töltet, vagy szilikon poliészter töltőanyag és ilyesmi neveken található.
De nem azonos a babzsáktöltő nikecell vagy polisztirol gyöngyökkel!Finomabb varrományok töltelékeként (baba, kismadár, miegymás...) én mindenképpen a flíz golyót ajánlom.
Párnákhoz mehet a kisebb-nagyobb darabokra tépkedett flízlap is, de olyan munkákhoz, amit jól kitömünk, aminél meglátszik a töltés egyenetlensége, ott az igényesség jegyében golyózunk!
Maga a töltési folyamat kissé nehezebb, mert a golyócskák közé besiklik az ujjunk, mert csúszkál és nincs, amibe bele tudna akadni az ujjunk, ami bevinné a kiszemelt mennyiséget.
De a végeredmény gyönyörű lesz, úgyhogy ez a kicsi többletidő mindenképpen megéri.

A fenti képen is látszik, hogy mennyivel simább terülés lehetséges a tömésre váró munkadarabban a golyók aprósága miatt, míg a tépkedett flíz lapocskák sokkal durvábban összeállnak..

És egy kis pontosítás, hátha valakinek segítséget jelent a tisztázása:

A VATELIN ÉS A FLÍZ (VLIES) KÜLÖNBSÉGE,
mert sokan összekeverik...

Ezen a képen a flíz látható (műszál).Ez pedig a vatelin (pamut; pl.: az ÁVH-s és minden egyéb pufajkát is ezzel töltöttek).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése