etetőszék-párna

Elkészült Zalán etetőszékének párnája. 

Zita természetesen könnyen tisztítható, mintás anyagból szerette volna, ezért a viaszos vászon mellett döntöttünk.




Ajánlom figyelmetekbe, milyen módon megkönnyítette dolgomat a megrendelő anyuka! 
Kép, méretek, színek megadva, nekem csak a beszerzés,
meg a szakmai dolog maradt. :)


Igazából csak azért csinálok belőle blogbejegyzést, hogy a viaszos vászon varrás néhány buktatóját megoszthassam azokkal a varrós kolléganőkkel, akik még nem dolgoztak vele.

Az első dolog a rétegek egymáshoz rögzítése:
- gombostű elfelejtve, hiszen a lukak megmaradnak rajta.
  Helyette irodai csipeszt, más néven Binder csipeszt
  használtam, de a ruhacsipesz is tökéletesen megteszi.

A varrógép könnyen viszi az anyagot, viszont nem hibázhatunk varrás közben, mert a lyukak ismét csak megmaradnak. 


A lezáró-öltések szintén szóba sem jöhetnek (alias oda-vissza varrás), hiszen nem varrhatunk végig háromszor egy lyukadós anyagon. Marad a kézi kötözés, és a szálak és a csomók visszaöltése az anyagba.
Természetesen mindezek csak egy már meglévő varratba eshetnek.


Aztán! Az ember minden igyekezete ellenére előfordulnak apró lyukak a vásznon ... Nem lehet mit tenni, a legnagyobb gondossággal is elkerülhetetlen.

(A képen lévő lyuk azért nem olyan vészes, csak iszonyatos nagyítással fotóztam, hogy bemutathassam.)


Ami még szintén fontos:
- az anyag fonákán való varrás után kifordítjuk és kívülről is letűzzük. Csak a belső öltéssor nem tartana hosszú ideig,  hamar átszakadnának a varratok.

A párnát az ülőfelület és a háttámla aljának találkozásánál le kell varrni, különben csak egy egyenes lapot kapunk; a benne lévő szivacslap nem fog "ülős állapotban" maradni, hanem kirúgja magát.

Szóval utálatos dolog viaszos vásznat varrni, de egy etetőszékbe más anyagból nem is érdemes elkészíteni a párnát, hiszen a tisztítása sok gondot okozna...
Illetve mi is csak a minták miatt választottuk ezt, léteznek egyszínű víztaszító méteráruk is, csak kicsi színválasztékkal vagy nagyobb utánajárással...



Ui.: én nem aggódom a lyukak miatt, mert ha hamarabb tönkremenne a párna, mint Zalán kiszorul az ülésből, akkor varrok másikat a családnak. :-))

2 megjegyzés:

  1. Ezek a javaslatok, tanácsok csuda jól jönnek, még hasznunkra válhatnak ... köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Zita!

    Jól emlékszem, hogy a viaszos vászon az a műanyag felületű anyag, amit anno terítőként használtak? Ez vastag, ugye? Én neszeszerbe keresek tisztítható bélésanyagot, ami nem merev. Viszont fontos, hogy könnyen tisztítható legyen, mert az én bolti szütyőimnél is jól jött a belső tisztíthatósága, amikor leesett a szemceruza kupakja és csíkot hagyott.... Tudnál ajánlani esetleg valamilyen anyagot ehhez?

    köszi szépen!
    Róza

    VálaszTörlés