stoppolás kézzel és géppel

Ma már sokan kidobják a lyukas zoknikat ...
Én nem szoktam, hanem inkább megstoppolom.
Sok időbe telik? A kocsiban, utazás közben remek alkalom nyílik hasznossá tenni magamat, én ott szoktam a kézi varrásokat elvégezni...

Stoppoláshoz a nagymamám régi stoppolófáját használom,
de léteznek maroknyi, kerek stoppolófák is.


A csiszolt, formázott, tenyérbe illő segédeszközt látva szerintem egy jó fazonú kő is megteszi...,

... illetve a képen látható, villanykörtés megoldás is gyakran használatos.







A  stoppolásnál fontos, hogy a lyuknál valamelyest nagyobb területet fogjunk bele a varrásba, mert a szakadt, foszlott rész újra ki fog bomlani.

Kisebb lyuknál elég 0,5 cm-t hagyni, a nagyobbaknál 1-2 cm is mehet.

A képeken látszik a kézi varrássor menete.

Nadrágokon -mivel elég durva peremet képez-, javasolt először a lyukról a foszlott részt levágni, sima egységes területet létrehozva kezdeni a varrást. Zokninál maradhat a foszlott rész.

Először illik körbevarrni a lyukat egy kis fércöltéssel (fel-le haladva), mellyel egy stabil peremet alakítunk ki a lyuk körül, amibe az új cérna  jobban kapaszkodhat. Meg formatartóbb is lesz a lyuk, varrás közben nem torzul a fazonja.


Ha nagyobb a szakadás, akkor elővarrást is lehet alkalmazni az anyagon; kicsit megvarrogatjuk, de nem összehúzva, hanem figyelve a szép egyenes kialakításra!

A foltnak való anyagdarabot a szakadás alá tesszük, és a szép oldalról felgombostűzzük a nadrágra (akármire).




A gombostű helyett tudom ajánlani a ragasztófátyol elnevezésű szalagot
-bővebben lásd itt-, melyet az anyag fonákára vasalva, majd utána a védőpapírt lehúzva a foltot a szalagra téve és ismét vasalva egy kétoldalas, ideiglenes rögzítést érhetünk el. Mosáskor a ragasztó felmondja a szolgálatot, ezért csak arra az időre kell, míg a varrást készítjük.

A gombostű kissé ráncolhatja az anyagot, a ragasztócsík pedig sima felületet ad.


Az alábbi linken, gépi stoppoláshoz is ilyesmit használnak, Wonder Tape a neve, csak nem vasalós változat...






A biztos, eredeti fazontartás érdekében, nagyobb szakadásoknál lehet használni kézi hímzőkeretet is.
Belefogjuk a javítandó részt és a kerettel együtt tesszük a gép alá; mert a stoppolás lényege a nyagyon sűrű varrás, de ez egyben össze is húzza az anyagot.
A keret viszont kifeszíti és kevésbé engedi alakot váltani az anyagot.

7 megjegyzés:

  1. De jó,hogy írtál erről!!! Amit lehet,én is megstoppolok és szeretek stoppolni.:) Szerettem a stoppolófát is,olyan békebeli-:)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Gépi zokni stoppoláshoz vajon lehet használni ezt a ragasztót vagy valami hasonlót? Tehát hogy telibe varrni a lyukas rész kb kétszeresét, két, merőleges irányban? Ehhez viszont az kell h valamennyire merevítse ez a cucc különben nem lehet normálisan dolgozni egy átlag varrógéppel. Jpress, bellinda férfi zoknikhoz kellene... Ezeket úgy kézzel szerintem nem érdemes, mert kb arra vannak csinálva hogy hamar tönkremennek. Viszont lassan darabja 1000 forint, szóval ha lenne valami frappáns megoldás akkor kiprobalnam... Választ előre is köszi :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a ragasztófátyol merevít, de szerintem inkább azzal van a gond, hogy a zokni finomabb anyagú, mint egy nadrág, amihez használni ajánlom, és tartok tőle, hogy a zoknit túlmerevítené a ragasztófátyol és a két, egymásra merőleges anyagréteg, mint folt.
      A másik, amiben nem vagyok biztos, hogy szép eredményt kapnál gépi varrásnál egy kis nyíláson keresztül történő munkavégzéskor. Mert stoppolni azért más, pont az összevisszaság a lényeg, amit talán meg lehet csinálni zokni esetében is géppel, de foltot varrni... Hmm, nem vagyok meggyőződve a várható esztétikumról.

      De a világot a rendhagyó dolgok viszik előre, úgyhogy érdemes lehet kipróbálni, hátha működik... :-D
      Ha kipróbálod, kérlek oszd meg velünk a tapasztalatodat!

      Köszönjük és sikeres foltozást kívánok: Zita

      Törlés
    2. Szia :-) fekete zoknira fekete varrás az mennyire kell hogy szép legyen..? Szerintem nem nagyon, inkább h lapos, viszonylag egyenletes. Valóban nehéz dolgozni a zokni nyílásán keresztül, viszont egy 3x3 cm mozgástér már bőven elég ha ki tudom merevíteni a zokni száját valamivel... Hol tudok hol érdemes venni ilyen ragasztó cuccot? És ennek önmagában van valami merevsége, vagy mindenképp kellene egy vékony folt oda...?

      Törlés
    3. Ja bocs az elejét nem olvastam. Úgy gondoltam hogy mindkét oldalról rátennék ilyen ragasztót és úgy várnám, a lyuk fölé meg max vmi vékony anyagot pl valami vékony zokniból. És akkor ez a ragasztóanyag ha jól értem teljesen eltűnne egy-két mosás alatt?

      Törlés
    4. JA, BOCS, félreértettelek; azt hittem, hogy téglalap alakú, rendezett foltot tennél rá, csak körbevarrással...
      A ragasztó nem igazán szívódik fel, csak elválik az alaptól, nem tölt be ragasztó funkciót.
      Tehát leginkább az ép részre ragasztásban tud segíteni, hogy ott tartsa a foltot addig, amíg munkát végzed, ne csússzon el rajta a rátét.
      Ebben a bejegyzésben írtam róla kicsit bővebben, bár nem zoknistoppolásra kihegyezve:
      http://nemcsaktaska.blogspot.hu/2013/07/ragasztofatyol.html
      Szerintem egyre több helyen lehet kapni, Röltexben is vásároltam belőle. Önmagában nem használható, meret hálós szerkezetű, lyukacsos; mindenképpen kell mindkét oldalra anyag.

      A zokni szájának tágítását lehet, hogy egy levágott, nagyobb méretű tejfölös dobozzal oldanám meg, a peremét meghagynám néhány centi magasságban, és arra rongyolnám fel a zokni szárát...

      Remélem tudtam segíteni a döntésben, szia: Zita

      Törlés