kukacolás, szabad gépi tűzés (első próbálkozás-teljes siker)

Annyian hozzászóltak már a szabad gépi tűzés, kukacolás "hogyan"-jához, miért pont én ne tenném (hiszen már EGY munkadarab, a képen látható táska kikerült a kezeim közül... :-))))

(Ez régi bejegyzés azóta már több is sikerült ám!)

A sok eltérő használati javaslat után nekiláttam első kacskaringós munkám elkészítéséhez és a képen látható "stoppoló talpat" használtam. Igen ám, de elfelejtettem feltenni a fogazat letakaró lapot, sőt mi több, még az általános szálfeszességet sem állítottam sehova, a talpat is leengedve használtam. Kissé türelmetlenül, szeleburdi módon estem neki, ezért meg is rémültem, mikor észbe kaptam! De a legnagyobb meglepetésemre nagyon szépen tette a dolgát a gép, az alsó anyagrétegen is rendben voltak a szálak.
Valószínűleg, ha nagyon vastag flízt használnék, akkor nem menne olyan simán az anyag leeresztett talp mellett...

Viszont, amit sehol sem láttam említve az előzetesen átnézett blogleírások között, hogy minél sűrűbb a kukacolás, annál inkább csökken a kész munkalap mérete (tulajdonképpen logikus), a varrás összehúzza kicsit a teljes felületet. Jelen esetben nekem ez nem okozott problémát, de legközelebb nagyobbra hagyom a kiszabandó méretet, nehogy aztán meglepődjek!! Utólag vágom majd méretre.

Tehát nekem semmi gondom nem volt és egész jól sikerült. A kész táska ide kattintva látható.

Kukacolás, szabad gépi tűzés minták, példatárak itt és itt láthatók.
Angolul keresve: free motion quilting;
németül: freihandnähen.


A VATELIN ÉS A FLÍZ (VLIES) KÜLÖNBSÉGE
Az első képen a flíz látható (műszál), a másodikon pedig a vatelin (pamut; pl.: az ÁVH-s :-((( és minden egyéb pufajkát is ezzel töltöttek).

KÖZKÍVÁNATRA BEMUTATOM A STOPPOLÓ TALP FELSZERELÉSE - SOROZATOT 

A képekre kattintva a fotók nagyobb méretben is megtekinthetők.

A képen látható talpszárat egészen le kell szedni a nyíllal jelölt csavarral, nem csak magát a géptalpat.Ebben az állásban kerül fel a stoppolótalp.A csavar mehet vissza és a többi képen ellenőrizhetitek a helyes talp-felszerelést.

A tűpozíciók közötti különbség is látszik, ahogyan mozog a stoppolótalp karja a tű szorítócsavarjának emelődése által.

Itt a tű lent van, ebből értetődően a tűszorító csavar rúdja is lent van, így a stoppoló talp karja is le előre tud hajolni és öltéskor leszorítja a fém karikát az anyagra...

Itt pedig a tű fent van, a tűszorító csavar rúdja megemelte a stoppolótalp karját, maga az alsó karika is megemelkedik; ebben az állásban lehet mozdítani az anyagot.

Én nem takarom el az anyagtovábbító fogazatot a műanyag lapocskával, bár csak alapszinten vagyok profi a gépi tűzésben... Haennél többre van szükségetek, akkor látogassatok el tűző-művészek oldalára.

Ne keseredjetek el, ha nem sikerül elsőre egyenletesre...

9 megjegyzés:

 1. Szia! Idekóboroltam, nézegettem, és feltűnt ez a bejegyzésed. Engem az szomorít el, hogy a különbséget egy csomó méteráru boltban sem tudják :( Meg még mennyi mindent nem!!!

  VálaszTörlés
 2. Köszi, hogy benéztél, kóborolj erre, nézegess máskor is!

  VálaszTörlés
 3. fel tennél róla képet, hogyan kell felrakni a varrógépre?
  nekem is pont ilyen van, de valahogy nem sikerül felrakni...:)
  előre is köszi..
  Márti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszi..:)
   most vettem észre, hogy felraktad
   megyek és próbálom
   Márti

   Törlés
  2. ééééééééééés....sikerült...nagyon szépen köszönöm
   már órákat töltöttem vele, hogy megtaláljam, hogy kell felrakni, de sehol sem volt
   egy olyat olvastam valahol (hátha neked is segít), hogy a stoppolókar karjára szívószálat kell húzni, hogy ne a két fém dörzsölődjön
   de eddig nekem nemhogy nem dörzsölődött, de mereven beállt az egész, mivel rossz helyre raktam...:D
   megyek és kipróbálom varrás közben is
   köszi még egyszer...:)
   Márti

   Törlés
 4. Szia.Próbálkozok a kukacolással,de eddíg úgy néz ki mintha remego kézzel írnák. Tudnál segíteni hogy kell a varrogépet beállítani, cérnefeszesség, varrat hosszúság stb..? Válaszodat koszi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Nem vagyok profi tűző, ezért lehet, hogy mások mást javasolnának, de nekem akkor is működik így.
   A szálfeszességet én nem állítom sehova, a máskor használatos módoon használom.Öltéstávolságnál én általában a legnagyobbat használom, ezen sem változtatok, de az anyag mozgatásának lépésnagyságával tudod szabályozni az öltésnagyságot.
   Nem tudom, hogy amúgy mennyi gyakorlatod van varrás terén, szerintem kell hozzá egy kis rutin. Mert a kezeken, az anyagvezetés ritmusán sok múlik.
   Szia :-)

   Törlés
  2. Most kezdek varrosgatni, gyerek ágytakarót,abrosz már csináltam.De még sokat kell tanulnom.Nekem minden segítség jól jon. Koszonom válaszod .Szia.

   Törlés