Játékbaba hálóhely a Karitásznak - a varrószakkörtől...

Évről-évre hozzájárul a varrószakkör asszonycsapata a helyi Karitasz-csoport karácsonyi vásárához, bevételéhez valamilyen általuk készített munkával.

Idén ez a játékbaba hálózsákot terveztem elkészíttetni a körtagokkal. A steppelés és a ferdepánt készítés, felvarrás csínja-bínját gyakorolhatták, miközben jókat beszélgettünk.

Nem egy nagyon bonyolult dolog elkészíteni -mondom ezt kedvcsinálóként az olvasóimnak-, de mivel a csoport tagjainak gyakorlottsága tág határok között mozog, olyan terméket kellett válasszak, amivel mindenki meg fog tudni birkózni.
A rutinosabb nőcik többet beszélgethettek közben, ami szintén nagyon fontos :-)



Több is készült a felajánlásból, de most csak ez a kettő van nálam, ennyit tudok bemutatni belőlük.

Szóval két téglalapból áll a hálózsák, melyhez kell:
- 2 db. nagy anyagréteg (alsó-felső),
- 2 db. kisebb anyag
- 1 köztes puhító (flíz, vagy ahogy sokan ismerik,
                             bár helytelen a megnevezés; vatelin )
- ferdepánt és ha díszítjük a paplant, akkor szatén szalag
- steppeléshez használatos, varrógép talpra szerelhető pálca
                            (lásd lent)

A két blokkot elkészítjük külön-külön (hátlap-flíz-előlap) a paplanrészre mehet a díszítő szalag, aztán rávarrjuk a nagy alapra.
Összevarrjuk egy kis SEGÉDVARRÁSSAL a két alkotórészt, tehát nem talpszélesen, nehogy az öltésvonal kilátszódjon majd a ferdepánt alól, hanem csak kicsit beljebb, a szélek mentén. Így már egyszerű lesz vele egyként dolgozni, a befejező lépést, a ferdepántot fölvarrni rá.

Aki bátortalan az utóbbi elkészítésében, EBBEN A BEJEGYZÉSBEN megtalálja a tudnivalókat.

És akkor a steppelő vagy tűzőtalp:
Sajnos jelenleg nem szolgálhatok részletes steppelés bemutatóval, de ez az a pálca, ami vezeti a tűzésvonalat, más néven íme a tűzésvezető.

Nekem régebbi gépem van, itt még nem külön, talppal egybeépített pálca van, hanem a következőkben bemutatva kell felhelyezni...
A képen a levehető talp hátulja látszik, a piros pötty a kiegészítő apparát helye; a tőle balra-fel irányban látható lyuk csak rugós zsanérként szolgál, ne abba toljátok be!
 Így néz ki a helyére illesztett tűzőpálca...

... és ilyen nagyban.

Az első varrásvonalat kell csak megcsinálni kimérés, bejelölés alapján, onnantól a pálcával beállított távolságot fogja készíteni a gép, ha az előző varrásvonalat a pálca alatt futtatjuk.

Egyszer majd megmutatom részletesebben is, most ennyire futja időmből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése