Vince fiamnak, ünneplő ing; népi ingek szabásmintái

Az úgy történt, hogy az utolsó iskolai napokban, (pontosan csütörtökön) kitalálta Vince, hogy kinőtte a néhány évvel ezelőtt, elsőként varrott népi ingét, ezért dobjak össze hamar egy nagyobbat vasárnapra, az évzáró istentiszteletre. Meg azért egy kis hímzés is legyen ám rajta... (kézelőn, váll-lapon, elején, gombolásnál)

Értitek! Csütörtöktől szombat estig!!
És én "összedobtam". Éjt nappallá téve robotoltam, de sikerült. 

Igazi ünneplő paraszting lett, pálhával, piével, palóc vőlegényhímzéssel, meg ami kell. Viszont amire a legbüszkébb vagyok -nem fogjátok elhinni-, az a gomb megoldása. Fájt volna a natúr vászonra valami fényeskés gombot rátenni, így előkotortam cérnagombokat és azt használtam hozzá.

Nem alkuszom, mert szerintem ezek sokkal jobban illenek őnatúrsághoz, mint a műanyag gombok.


Aki szeretne népi inget varrni, az használhatja a lenti szabásmintákat, felfektetési rajzokat is.
A forrást sajnos nem tudom megjelölni, mert nekem is csak fénymásolatban van meg.

Kézelős ujjú, vállfoltos, hímzett elejű, derakas férfi ing. (Én ez alapján csináltam az inget.)
 Lobogós ujjú férfi ing.
  Mellévarrott ujjú palóc női ingváll.
Régi tipusú, nyaka alatt ráncolt ing.
 
Mellévarrott ujjú női ingváll.


 Lobogós ujjú, hosszúderekú férfi ing

Mellévarrott ujjú női ingváll, Kalotaszeg. 
Hímzett elejű, vállfoltos férfi ing, Nógrád megye
 Mellévarrott, bő ujjú ingváll.

Váll-lapos ing.
Női, vállánvarrott szukaing
... és a palóc vőlegényingek hímzésmintái.

13 megjegyzés:

 1. Krizantám honlapjáról látogattam ide hozzád. Gratulok, jól összeszedett oldal, nagy tapasztalat. Képzeld nekem is megvannak ezek a szabásminták és bár nem sokszor, de ezek alapján varrtam férfi ingeket :) Szép napokat kívánok! Szerintem jövök még :)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Zita!
  Örülök, hogy véletlenül megtaláltam a blogodat, "ezer éve" keresem a parasztblúz szabásmintáját, és neked hála, most megtaláltam :D :D :D!!! Régen még középiskolában lerajzoltuk, hogy kell, de sajnos már nem emlékeztem, inget meg nem tudtam szerezni, hogy lemérjem, meg lerajzoljam, és az alapján csináljak magamnak. A 4-5-ös számút választottam ki, és valószínű az 5-öst varrom meg. Annyi kérdésem lenne még, hogy esetleg méreteket tudnál adni az 5-ös rajzhoz? Arra emlékszem, hogy a hossza 60 cm, mert ezek is olyan nagyjából "mindenkire" jó mérető blúzok.
  Köszönöm előre is: Zsike

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsike, igazad van, az kimaradt...
   Egy kocka 10 cm. Néhány rajznál vannak nagyobb kockák is. Azok is 10x10-es méretűek, csak nagyítva vannak felrajzolva. Jó varrogatást és örülök, hogy rám találtál. Zita

   Törlés
 3. Kedves Zita!
  Köszönöm a választ, közben még tegnap este rájöttem, a 10 centis kockákra, ahogy nézegettem a rajzokat :)!
  Ma kiszabtam a blúzt, de megvarrni még nem sikerült, csak összeillesztetem nagyjából. Párom nézegette a szoknyámat, meg a kötényemet, és megkérdezte, hogy "Ezt te varrtad??? Hát ez tök jó :)". Illetve ha már ilyen ügyes vagyok hogy nincs-e kedvem neki is varrni inget, meg ha már varom csináljak már bő gatyát is hozzá :) (falunapra készülünk, már harmadik éve öltözünk be, csak eddig bérelt ruhákban voltunk )
  Szóval most kiválasztottam a 7-es számú inget neki. Hogy kerül az elejére a ráncolt rész? Annak mekkora anyagot kell kiszabni? Sajnos ezen meg ezt nem értem!
  Ebben is tudnál segíteni?
  Illetve még egy kérdésem lenne, szeretnék mellényt/ pruszlikot/mellest (kinek mi)is varrni magamnak, esetleg nincsen valami szabásmintád ahhoz is? Sajnos neten nem találtam semmit.
  Cserébe ha teljesen készen leszek küldök képeket a ruhákról ;)
  Zsike

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Vigyázat, a 7. kép egy női fazon!!! Illetve ha a nyakon megkötő helyett gombot készítesz, az ujját pedig meghosszabbítod, akkor nem hiszem, hogy feltűnik bárkinek is...
   A ráncolás csak az eleje-háta és az ujjak összevarrása után készül. Gépi ráncolással összehúzod, beállítod a megfelelő nyakméretre.

   Saját találmányom szerint így is lehet:
   http://nemcsaktaska.blogspot.hu/2013/02/gepi-rancolas-egyszeruen.html

   Én a behúzott ráncokon végig szoktam menni ismét, amivel rögzítem őket, persze szép egyenletesre elosztva azokat. És csak aztán zárom le ferdepánttal, mikor már nem csúszkálnak el a gép varrótalpa alatt.

   Pruszlik-ügyben nézz vissza a napokban, próbálok szerezni.
   Azt csak magánlevelezésben tudom megadni, ezért keress meg légy szíves a facebookon,vagy e-mailben. Zita

   Törlés
 4. Kedves Zita köszönöm a választ :)!
  Sajnos a freemailem nem működik napok óta, megkereslek facebookon!
  Lehete nem voltam egyértelmű, mert én a fényképre írt számot vettem alapul, és úgy a 7-es. De igazából a Lobogós ujjú férfi ingre gondoltam, majdnem ugyan az, mint amit a fiadnak varrtál,pici változtatásokkal.

  VálaszTörlés
 5. Húú, most nézem a Facebook oldalad, és ennek a ruhácskának a felső része, ha meglenne felnőtt méretben tökéletes lenne pruszliknak!!
  http://nemcsaktaska.blogspot.hu/2013/02/gepi-rancolas-egyszeruen.html
  Ilyesmire gondoltam én is, az alján egy kis fodros résszel, csak én hajtogatnám.
  Üdv: Zsike

  VálaszTörlés
 6. Kedves Zita,

  nagyon szép dolgokat alkottál, gratulálok:-)
  Műkedvelő varrogatóként egy kérdésem lenne: égen-földön nem kapok régi, klasszikus cérnagombot, s így egy nagyon szép, régi ágynemű garnitúrához nem tudtam pótolni az elveszett gombokat (én sem szeretném műanyag gombokkal pótolni az eredetieket).
  Szeretnék kérni Tőled három darab cérnagombot, ha ez esetleg megoldható lenne..

  Köszönöm:

  Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter!

   Szívesen adok gombot, bár a képen látható mennyiség nem az én készletem; megnézem, hogy állok vele. Keress meg e-mailben (lásd oldalsáv), megbeszéljük!

   Törlés
 7. Kedves Zita!

  Most járok itt először, de máris megfogtál:)!
  A segítségedet szeretném kérni. Az itt fotózott könyv címét nem tudom, pedig a könyvtárból korábban már sikerült kikölcsönöznöm. Ha meg tudnád nekem írni, nagyon megköszönném! Karácsonyra lenne belőle ajándék készítve...

  Szép napot!
  Szigeti Ibolya

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ibolya!

   Utánajártam , de sajnos nem tudom a könyv adatait, mert én már csak így kaptam valakitől...
   Ő viszont a kőbányai Pataky Művelődési Házban találta, kb. 4-5 évvel ezelőtt, de többet nem sikerült megtudnom...
   Esetleg telefonon keresztül ott tudsz érdeklődni a címéről.

   Köszönöm az érdeklődést, szervusz: Zita

   Törlés
 8. Köszönöm, hogy ezt megosztottad...varrtam én is parasztingeket...de nekem nehezebben ment...az eleje elkészítése...mentem magamnak, és a következő már a Te segítségeddel könnyebb lesz...

  VálaszTörlés
 9. Kedves Zita! Épp ma jártam a könyvtárban másolni. :D A forrás: Erdész judit: Népi szabás és díszítés Majd a lányom kitalálja, hogy kicsinyítse le 9 évesre. :) Üdv: Kata

  VálaszTörlés