táska varrás (kislányoknak)

CSINÁLD MAGAD - DIY !!!

Táska varrás: így készül a képen látható kislánytáska:
Ez a táska készül el, képes magyarázattal.
Gombostűvel rögzítem a sablont az anyagokra és a papír széle mentén végigvarrom. Kb. 2-es öltéstávolsággal varrom, hogy ne darabosan, hanem szép ívesen tudjam bevenni a kanyarokat. Szinte teljesen körbevarrtam a sablont, csak egy kb. 5 cm-es részt hagytam, amit nem varrtam le, mert ott fogom kifordítani színére az anyagot. Fontos, hogy ne ívek mentén hagyjuk a nyílást, mert később annak nem lehet szépen visszahajtani a varrásráhagyását. Én a teteje egyik szélén hagytam a kifordító nyílást.
Színt-színre fordítva (tehát két rétegben) fektetem a hullámos dísznek szánt anyagot. Ráteszem az előzőleg elkészített sablont, melyet a táskát lemérve terveztem meg. A minta szélén látható fülekre feltétlen szükség van, hiszen azok, mint varrásráhagyás kerülnek a táska oldalvarrataiba! Így a hullámvonal felfelé ívelő külső oldala még szabadon lesz , és a fület kell belefogni a táska rétegei közé. 

Így néz ki a sablon mentén varrt hullám a fonák-oldalon.Az ívek mentén keskeny varrásráhagyással kivágtam, bevagdostam a díszt, különösen ügyelve, hogy ne maradjanak ki a hullámok összeérő, szűk csücskei  sem. Ott  a varrásvonalhoz kb. 1-2 mm-es közelségig vágtam be az anyagot (a képen nem látszik, de meg kell csinálni!). A kifordításhoz a zárt végén egy mélyedést készítettem.
Az üregbe egy ceruzát dugtam, arra felgyűrve az anyagot, kifordítottam. Tudtok más lehetőséget is választani a kifordításra, de azt előbb itt nézzétek meg, mert akkor eleve úgy kell készíteni a pántot.
Így néz ki kifordítva, elnagyolt igazítással.

Immáron a színére fordított díszt 1 mm-es tűzéssel levarrtam. Én a szép ívek kialakításához egy nagyméretű, jó fogású tűt használok. Az öltések között óvatosan beleszúrom a rétegek közé és kifelé igazítom a befelé hajlani kívánkozó varrást. Így az össze-vissza forduló ívek szép, egyenletessé válnak. Szinte egészen a varrógép talpa alá engedem az igazításhoz használt tűt. 
Most a kifordító nyílás varrásráhagyását hajtom be, amit egyenes varrásvonalnál hagytam (így nagyon egyszerűen és szépen megoldható).
Mikor a hullám oldalának tetejéhez érek, akkor átfordulok a felső, hosszanti oldalra és tovább varrom egy mm-es tűzéssel.
Persze itt is a tűt használom igazításhoz. Jól látszik, hogy mennyire befelé fordul az anyag azon a részen, ahol nincs kihúzva. Egy "könnyű" anyagnál nem lenne szükség előzetesen levarrni a hosszanti részt, elég lenne a behajtott varrásráhagyást  közrefogva egyből rátűzni a végleges helyére és egy lépésben varrni fel a táskára. DE! Ez egy gusztustalan önakarattal rendelkező textil, ami azonnal szétnyílik, elvándorol, úgyhogy itt saját dolgunkat könnyítjük meg egy kis plusz ráfordított munkával.
így néz ki a kész hullám-dísz
A díszt ráillesztem a megálmodott helyre és ugyanazon a varráson végigvarrva rögzítem az anyagra, ahol a hosszanti egyenes részt letűztem.
A virágfüzért kézzel varrtam rá, a rózsák mindkét oldalán egy-egy öltéssel.
A rózsadíszből három darabot külön levágtam. A mindenes tűmet tűzbe tartva, majd a fehér organza szalaghoz érintve megolvasztottam a végeket, ami így már nem fog lefejtődni, kirojtosodni. Lilás-ciklámen csillogó cérnával indákat varrtam a virágokhoz. Kétszer mentem végig egy száron, hogy jobban kiemelődjön a varrás.
Most összeillesztettem a széleket és végigvarrtam három oldalról. csak a szája maradt nyitva.
A sarkokat visszavágtam a varrástól 2-3 mm-ig. Így kifordítás után, a hiányzó anyagfeleslegtől szebben, csomómentesebben fekszik ki az anyag.
Kiigazítom a sarkakat. Az összehasonlítás kedvéért a jobb oldali sarok tűvel kifordítva, a bal oldali pedig az agyag kedvét nézve maradt. Most a varrószakkörös lányok biztos mosolyognak, mert ők már tudják, hogy ez az egyik dilim! A sarok csak kiigazítva szép!!! 
Kiszabom a bélést a táska formájával megegyezőre.
A táska belsejében van egy zseb is. Ennek elkészítése a következő: Szint-színére fordítva talpszélességgel végig varrom a zsebnek szánt anyag egyik hosszanti oldalát. Kifordítom és színéről letűzöm, egymástól egy cm-re eső varrásokkal.
A táska bélésének egyik darabjára, aláhajtott varrásráhagyásokkal rögzítem a zsebet.
Utána a szélek mentén, a zseb szájától indulva keskenyen rávarrom a bélésre. Mikor átjutottam a másik oldalon lévő szájadékhoz, akkor visszafordítom az anyagot és a zseb közepe felé mérve, 0.5 cm.-re a szélen futó varrástól ismét végig varrom.
A zsebes anyagra ráteszem az ellenoldalt, színt-színével.
A bélés szája (a táska nyílása) itt is nyitva marad, de itt a bélés nem lesz a maradék három oldalon összevarrva. Kell hagyni egy jó tenyérnyi helyet a kifordításhoz, tehát a bélés szájától indulva kezdem varrni, bekanyarodok a saroknál, és varrok néhány cm-t a bélés alján is. Aztán a másik oldalról kezdve szintén így varrok. Következtében alul megmarad a szükséges nyílás.
Most a táskára szánt pántot illesztem az oldalvarráshoz, gombostűvel. Figyelni kell, nehogy megcsavarodva kerüljön a táskára!
Ezen a képen a táska díszített oldala néz felfelé és beleteszem a bélésbe, ami viszont kifordítva!! van. A zseb a táska belső hátoldalán lesz, ezért a táska úgy kerüljön bele a kifordítva álló bélésbe, hogy a zseb a táska hátoldala alatt legyen. Lásd a képen.
Belecsúsztatom a kifordított bélésbe a színén levő táskát. A vállpántot alul kivezetem a nyíláson, hogy ne legyen felesleges többletanyag a bélésbe zsúfolva.
A pántot rögzítő gombostűket immáron átrakom úgy, hogy szendvicsként fogja közre a bélés és a táska a pántot. Figyelek az oldalvarrások illesztésére és a pánt egyenes állására. Ha gondatlanul rögzítjük a vállpántot, akkor lehet, hogy a végén ferdén állva rögzül a táskához!
Szépen eligazítom a bélésben levő táskát.
A táska szájánál talpszélességgel összevarrom a táskát és a bélést. Mindegy, hogy hol kezdődik a varrás, mert kifordítás után nem fog látszani. Viszont arra nagyon ügyelni kell, hogy az anyagok széle pontosan egymáson feküdjön.
Kifordíthatjuk a táskát a bélés nyílásán keresztül.
Így néz ki jelen állapotában, alul látható a kifordító nyílás.

A bélés nyitott részén a varrásráhagyást behajtjuk és követve a belül abbahagyott, megszakított varrásvonalat, most már kívülről ugyan, de egy mm-esen letűzzük. Na, ez a másik dilim, a varrósok már ismerik ezt is! Az egy mm, az bizony egy mm legyen!!
Belefordítjuk a táskába a kész bélést, szépen eligazítjuk a sarkoknál is.
Befejező lépésként levarrjuk a táska száját, hogy a bélés és a külső anyag ne libegjen egymással szemben, hanem szépen összefeküdve rögzüljenek. Ezt a varrást egy rejtett helyen kezdem (pánt közepén), mert ez már látható lesz.
Természetesen itt is a tűt hívom segítségül az igazításhoz, hogy ne forduljon befelé az anyag.
Így néz ki a keskeny letűzés. Kész is van a táska, remélhetőleg valakinek örömet okoz majd viselése.

11 megjegyzés:

 1. Nagyon köszönöm ezt a részletes leírást! Sokat tanultam belőle!

  VálaszTörlés
 2. Jó lett a design!!! Az egyik varós

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen ezt a részletes és érthető bemutatást! Nagyon tetszik az összes munkád és most már az enyém is!

  VálaszTörlés
 4. Örülök, ha sikerült szépet alkotnod a leírás segítségével! :-)))

  VálaszTörlés
 5. Nagyon köszönöm a részletes útmutatást!B.Ú.É.K.

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm szépen ezt a szuper leírást ! Bármilyen hihetetlen, nekem mindig gondot okozott- okoz, hogy most akkor ha kifordítom, akkor hogyan is látszik ? Éppen egy bélelt zacsit szeretnék varrni és nagyon örülök, hogy megtaláltam a bejegyzésed :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor hajrá! Remélem szépen sikerül a leírás alapján.
   Azon meg ne aggódj, hogy nem látod előre a végét... amíg nem gyakoroltam be, addig nekem is gondot okozott :-)

   Törlés
 7. Nagyon sokat tanultam a leírásból. Még nagyon kezdő vagyok varrás téren, ezért minden érdekel, mindennek alaposan utána járok. A képek és a leírás annyira részletes, hogy úgy érzem, nem is lehetetlen elkészíteni. Kedvet kaptam hozzá. Azt hiszem veszek hozzá valami szép anyagot.

  VálaszTörlés
 8. nagyon örülök,hogy meg találtam ezt a jó le írást.nagyon szeretnék táskákat varrni,de nem tudtam,hogy hogy is kellene neki állni.úgy gondolom,hogy ez nagyon nagy segítség nekem.valamivel szeretnék foglalkozni,mert nagyon rossz munkahelyem van.szeretnék itthon varrással kapcsolatos dolgot csinálni,de most még csak tervezgetek.a táska varrásra is gondoltam,de nem tudok szabni.köszönöm,hogy ilyen részletesen lett le írva,ebből úgy gondolom indulásnak jó lesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is örülök, hogy tudod használni. Ha elakadsz valahol, nyugodtan keress meg magánlevélben! Zita

   Törlés