füzetborító, naplóborító, könyvborító; ki, mire varrja...

A varrószakkör egyik témájának választottam egy pici jegyzetfüzetre készített borító varrását.

Ajándéknak is kitűnő, hiszen:
- egy újszülött emlékkönyve is elkészülhet házilag, az üzletekben kapható babakönyv helyett; 
- a nagymama receptjeit is kiadhatjuk házilag, beleragasztgatva a másolatokat egy "szakácskönyvbe"
- pedagógusoknak naplóborító, 
- bibliaborító vagy más, féltve őrzött könyvet is óvhat. 
Ezek persze csak hirtelen jött ajándékötletek, a lehetőségek tárháza ennél jóval gazdagabb.

Mi tagadás, én is kedvet kaptam elkészítéséhez. Lila színű erős selyem külső, aranysárga belső kombinációjával készült.
Így néz ki összecsukva...

...és kinyitva


A hozzávalók, 1 személyre: füzet, 1-1 réteg külső és belső anyag; azok tartásának függvényében legalább 1, de akár 2 réteg közbélés is mehet. 1 gomb ( a füles gomb alá könnyebben beakad a gumi), színes gumi (a kalapguminál vastagabb), aminek a hosszát tervezzétek meg, attól függően, hogy hová kerüljön a végén a gomb (a varrásráhagyást ne felejtsétek el!).
 
Ez a kép a készítés végéről került ide, hogy segítse a számolást.
Lemérjük a becsukott füzetet a borítószélektől - szélekig. Fontos, hogy csukott állapotban vegyük le a méretet, mert a nyitott füzet X cm., de becsukáskor még vesz fel anyagot. Hozzászámoljuk a borító belső oldalára kerülő részt, amibe bedugjuk a borítókat. 
Példa az anyag hosszúságának mérésére: egy vékony, nyitva 20 cm-es füzet becsukva nagyjából 21 cm, a belülre kerülő tasak legyen mondjuk 8-8 cm, oldalanként (=36 cm.). Elméletileg csak a két szélére kellene varrásráhagyást (VR) számolni,de az egyik szélnél (hátlapnál) a gumi két külső anyagréteg összevarrása közé kerül, tehát oda is kerül két VR (lásd egy képpel lejjebb!). 
Akkor a teljes hossz számolása 0.8 cm-es varrásráhagyásokkal (talpszélesség) balról jobbra: 0.8 (VR, a bal zseben) + 8 (bal borítótasak) + 0.8 (VR), ide kerül a gumi, aztán egy újabb 0.8 (VR, a következő oldalhoz csatlakozva) + 21 (a becsukott könyvecske mérete szélektől szélekig). Most a jobb oldali tasak következik, (itt nincs elvágva az anyag a gumi miatt, ezért csak hajtva lesz, tehát nincs VR) + 8 (jobb zseb) és a végére még egy VR, 0.8. Ez összesen 31.2 cm., ami pont passzentos. Én ilyenkor egy kicsit kerekítek, ezért 31.5 - 32 cm-re hagynám az anyagot. Remélem nem vesztettétek el a fonalat, ...

... mert most jön a szükséges magasság kiszámítása, a példa szerinti füzethez:
7 cm magas, ezért ahhoz hozzáadódik 2-2biztonsági mm, hogy ne legyen szoros a zseb. A letűzés 1-1 mm-t vesz el a két oldalon, és az alsó és felső részen két varrásráhagyás (VR). Tehát felülről lefelé: 0.8 cm (VR) + 1mm (letűzés) + 2mm (biztonságos bővület), + 7cm (a füzet magassága), + 2mm, + 1mm, + 0.8 (VR)


A külső tehát két részből lesz összeállítva, aminek bruttó mérete (varrásráhagyásokkal mérve) a példa szerint 31.5- 32 cm. A közbélés(ek) és a bélés mehet egy darabból, ezért onnan lejön a gumi miatti két VR hossza: 31.5 cm - 1.6 cm (2x0.8) = 29.9 cm. 
Ezen a képen a bevarrt gumi látható kívülről...

...itt pedig a fonákoldalról. A közepén látható erősebb fehér rész a többször, oda-vissza átvarrt gumi, hogy nehogy kiszakadjon használat közben.

Összeállítjuk a rétegeket, az alábbi képen látható módon.

A gumival felszerelt alap színére a bélés színe kerül. Aki rávasalható közbélést használ, annak természetesen csak két rétege van, mert jó esetben már felvasalta a külső anyag hátoldalára :-), aki csak közé teszi a tartást adó réteget, annak az legyen legfelül.

Mikor összegombostűzzük a varrandó rétegeket, akkor a guminál lévő VR-t széthajtva fogatjuk oda.

A kis lapon látható módon, "U" alakban körrbevarrjuk, tehát a felső, rövid oldalon nyitva marad. Oda-vissza "záróöltéssel" kezdjük és a másik oldalon majd úgy is fejezzük be a varrást.

Mikor elkészültünk, akkor a sarkokat levágjuk. Persze csak annyira, hogy a varratokhoz ne kerüljön közel a vágás (2 mm. maradjon!).

A zárt véget egy kicsit befordítjuk, majd egy vonalzó segítségével kifordítjuk.

Mikor kész, akkor bezárjuk a kifordítónyílást. A hosszú oldal varrásráhagyásait itt (a képen) is szétválasztva kezeljük. Behajtjuk a nyílás VR-sát  is ...

Gombostűzzük és keskenyen (1 mm) levarrjuk (letűzzük).

Aztán az egész varrományt körbevarrjuk 1 mm-esen. Az anyagok befelé kívánkoznak majd, de győzzön az erőszak! Használjunk hozzá egy erős (én zsákvarró tűt) tűt, amit jól meg tudtok fogni, elég hosszú és erőt is lehet vele kifejteni, mikor kifelé kell húzni a befelé húzódó anyagokat.

Megkeressük a gombnak való helyet (a bevarrt gumi hosszúsága már adja a helyét)

A bal oldali hajtás adja magát, hiszen a gumi kerül a borító élére, a másik oldal behajtását én egy ismételt (becsukott állapotú füzettel) próbával állítom be. Legombostűzöm és a már meglévő 1mm-es varráson átvarrom a zsebeket az alsó és felső oldalakon.

Így.

El is készült, mehet bele a füzet.

6 megjegyzés:

 1. Köszönöm szépen a csodás leírást!!!!!már olyan régen a listámon van borító varrás!!!!!Szuper,mert ilyen gombosat még sehol nem láttam és valóban kinyílnak a táskában enélkül.

  VálaszTörlés
 2. Miből van a közbélés? Úgy értem, ez-e a tisztességes neve, csak hogy ne nézzenek rám bután a boltban, amikor vennék :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amit én használok, az egy spéci, másféle közbélés, nem beszerezhető.
   Amit Neked kell keresned, annak textil alapú rávasalható közbélés a neve (mert létezik papírból is!!).
   Írj nyugodtan, ha valahol elakadsz! :-)

   Törlés
 3. Ez is egy nagyon jó ötlet de én jobban kedvelem a papír változatot azzal sokkal könnyebben lehet dolgozni és sokkal szebb díszítés is lehetséges.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak az nem alkalmas taskaban hordashoz. Hogy mindig keznel legyen, ha valamit le kell jegyezzek.

   Törlés